Hva er trøffel?
Noen tips til hvordan bruke fersk trøffel og trøffelprodukter
Trøffel er en eksklusiv ingrediens bedre kjent som «skogens gull». Den tilfører en intens og jordaktig aroma til matretter. Det finnes flere ulike typer trøfler, blant annet hvit og svart vintertrøffel, som brukes på forskjellige måter i matlaging, samt flere lokale varianter som bianchetto trøffel og den aller mest utbredte, sort sommertrøffel. Du finner trøffel under jorden, hovedsakelig i sør-Europa, Italia, Frankrike, Spania, Kroatia men også i land som Romania og til og med i Norge. Den mest brukte måten for å finne fersk trøffel er med en trent hund og hans trøffeljeger. Vi har hatt med flere personer på trøffeljakt i Italia, noe du kan lese mer om på våre hjemmesider blant annet her
Her er noen tips for å utnytte trøflens smak og aroma på best mulig måte.

Bruk av fersk trøffel
Fersk trøffel er en ettertraktet ingrediens. Den brukes ofte som et smakstilskudd til ferdiglagde retter. Enten du velger å bruke fersk trøffel eller et trøffelprodukt så kan jeg garantere deg at retten du lager blir satt pris på. Bruker du fersk trøffel bør skjæres i tynne skiver eller rives over retten like før servering for å bevare smaken. Unngå for høy varme da smaken kan bli borte. Har du gått til innkjøp av en fersk trøffel så husk at for å bevare den best mulig, bør den oppbevares i en lufttett beholder sammen med papirhåndklær, som byttes daglig. Den kan også oppbevares sammen med egg eller ris. Egget eller risen vil da ta til seg trøffelaromaen.
En fersk trøffel skal være fast i formen, behagelig aroma, uten hull/ødeleggelser og mugg. Den ferske trøffelen som ikke går igjennom dette nåløyet, blir lagt til side for så å bli en del av trøffelprodukt som f.eks trøffelsalt.
Trøffelprodukter
Hvis du ikke har fersk trøffel tilgjengelig så ikke fortvil. Det finnes mange gode trøffelprodukter som kan brukes som en god erstatning på kjøkkenet. Noen av disse produktene er f.eks trøffelsalt (havsalt med trøffel), olivenolje med trøffel, honning med trøffel, trøffeltapenade, balsamicoeddik med trøffel m.m Disse produktene skal ikke varmes opp men de skal brukes om en avsluttende ingrediens, en prikken over i’en, for å gi en intens smak.
Trøffelprodukter på markedet

Som nevnt ovenfor finnes det mange produkter på markedet som kan erstatte fersk trøffel. Min hensikt med denne lille guiden er å fortelle deg som forbruker at det finnes både gode produkter og mindre gode produkter. De aller fleste produsenter bruker aroma eller andre tilsetningsstoffer som essens, for det skal sies at f.eks sort sommertrøffel, som er den aller mest brukte, i seg selv ikke avgir mye smak. For å gjøre produkter med sommertrøffel litt mer attraktivt, så tilsettes det smak.
Det som er viktig for oss er at du f.eks i olivenolje med trøffel finner extra virgin olivenolje, altså kaldpresset olivenolje. Dette i seg selv er et tegn på kvalitet, samt at det brukes aroma istedenfor essens. Aroma er hentet ut direkte fra trøffelen for å få så ekte og naturlig smak som mulig, mens essens er kunstig laget for å tilnærme seg den ekte trøffelsmaken.
Som importør av italienske gourmetprodukter har vi jobbet mye med trøffel og trøffel produkter i veldig mange år, og har sett og smakt mye. Det viktigste for oss er at produktet er så ekte som mulig, noe vi står for. I vår nettbutikk finner du nettopp et utvalg av de produktene vi mener representerer navnet sitt, og vi er stadig på utkikk etter nye interessante, smakfulle produkter. Er du nysgjerrig på hvilke trøffelprodukter vi tilbyr så besøk gjerne vår nettbutikk.

Har du gått til innkjøp av trøffelprodukter husk å bruk det! Ikke la produktet bli bortgjemt i skapet, men sett det frem på bordet. F.eks trøffelsalt er et perfekt tilskudd til omelett, supper og egg, men for all del, ikke ta på for mye. Prøv deg frem. Det samme gjelder trøffelolje. Husk som nevnt tidligere at disse produktene skal ikke varmes opp eller puttes i pastavannet.
Trøffeltapenaden derimot blir som en ferskvare etter den er åpnet. Det kan være lurt å helle på litt olivenolje før du setter produktet i kjøleskapet slik at det holder seg lenger. De aller fleste spør om hvordan man skal bruke nettopp trøffeltapenaden. Her er vårt beste råd, gjør det så enkelt som mulig. Rist en brødskive, smør på trøffeltapenaden og voilà så har du en nydelig forrett. Det samme gjelder om du smører tapenaden på småkjeks som f.eks tarallinikjeks. Her har du en gyllen anledning til å skape en uforglemmelig smaksopplevelse for dine gjester og de vil garantert ha mer. Holder ikke dette så vit at du også kan bruke tapenaden på pizza og utblandet i pastaretter.
Jeg håper denne artikkelen har vært nyttig for deg, men hvis det er noe du lurer på så er det bare å ta kontakt med oss! Dette gjelder produkter og turer til Italia.