[vc_row css_animation=»» row_type=»row» use_row_as_full_screen_section=»no» type=»full_width» angled_section=»no» text_align=»left» background_image_as_pattern=»without_pattern»][vc_column][vc_column_text]

Vår tur til vakre Umbria

Jeg organiserte en spennende tur til Italia, en av mine første turer, og jeg var så heldig å få være med denne gruppen på tur. Denne gruppen bestod av 12 flotte mennesker med spennende historier å fortelle og jeg gledet meg veldig til å bli kjent med dem samt å la dem bli kjent med Umbria. Dette er en liten reisedagbok fra den turen.

Vi ble hentet på Fiumicino Aeroporto Roma av minibuss med sjåfør og guide og blir fraktet til Umbria og hotellet hvor vi skulle bo alle sammen disse 4 nettene. Turen fra flyplassen til hotellet tok ca 2 timer. Stedet vi skulle bo på lå landlig og vakkert til ikke langt fra en liten landsby med navn Arrone. Ellers var det ikke mye rundt, så dette er for de som reiser i gruppe og trives godt sammen, er reisevante og ønsker litt mer ut av turen enn bare de klassiske turistifiserte områdene.

Vi stoppet for en liten matbit i Terni by før vi ankom hotellet. Da vi kom til hotellet var denne dagen så og si allerede var over så var det kun planlagt en god middag på hotellet. Umbria er ikke akkurt kjent for minimalistiske retter og moderne kjøkken, men derimot ordentlige rustikke store lokale retter. Blir man ikke mett i Umbria, ja da kan jeg ikke hjelpe til. Hjemmelaget pasta med villsvinragu, grillet kjøtt i alle varianter, rettene ble servert på rekke og rad og det var da enda godt det var kun 1 minutt å gå til rommet. Nå var det deilig å kunne rulle seg i seng og vente på en ny spennende dag.

Dag 2. Frokosten på hotellet bestod av typiske søte og noe salte ting å spise. Ikke at jeg husker så altfor godt frokosten fordi jeg var veldig spent på denne dagen. Bussen kom og vi reiste avgårde til en flott restaurant ikke langt i fra. Her møtte vi eierne samt personen som skulle være med oss på trøffeljakt. Sammen med sin hund var det duket for jakten på skogens gull. Med gode sko og behagelige klær dro vi avgårde til et skogsområde og jakten kunne begynne. Ordet «jakt» kan høres litt dramatisk ut, da det hele foregikk i meget rolige og omstendige tilstander, men spennende var det uansett. Hunden som var med har blitt trent opp fra valpestadiet og greier på en imponerende måte å lukte seg frem til disse godbitene som faktisk kan ligge alt fra noen få centimeter til 30 cm under jorden. Da hunden reagerte sa den i fra ved å begynne å små grave og deretter tok trøffeljegeren over. Vi tok med oss dagens funn og reiste tilbake til restauranten hvor en kokk viste oss hvordan man kunne tilberede trøffelretter og bruke på best mulig måte denne ferske trøffelen på kjøkkenet. Mens denne kjøkkenseansen stod på, forsikret en annen seg om at glassene vi hadde fått tildelt ikke var tomme. Glassene ble fylt opp med deilig frisk sprudlevin. Det ble deretter servert en nydelig lunsj bestående av forskjellige pastaretter etterfulgt av en sjokoladefontene og jordbær. Bare å nyte.

Skinke i Umbria

Gode og mette etter denne spennende formiddagen dro vi videre. Neste stopp var et klosterbesøk. Dette klosteret vi besøkte er en perle, en bortgjemt skatt som sitter godt i minne i fantastiske omgivelser. Etter dette minnerike møte med historien gikk turen videre. Neste stopp var en liten båttur på en idyllisk innsjø i nærheten. Denne båtturen tok ca en time og var en forfriskende aktivitet og en fin avslutning på denne innholdsrike dagen. Dagen var lang men med tanke på at distansene ikke var lengre enn en halvtime hver gang så var det overkommelig.
Orket vi mer mat nå? Jada, litt til. Umbria har jo mye å by på av lokal mat.

Dag 3 skulle også bli en innholdsrik dag, men litt annerledes. Dagen stopp var unge lokale produsenter av blant annet olivenolje og mikrobryggeriøl. De lager faktisk øl i Umbria også, og godt var det! Møte med olivenoljeprodusenten var hyggelig, og det som er med Italia og Umbria er at ofte finner man den samme personen om igjen. Denne personen jobber også som guide i Umbria og har blant annet omvisninger i det flotte klosteret vi besøkte. Mange har med andre ord flere ben å stå på og fler og flere unge ønsker å ta tilbake de tradisjonelle jobbene. Lunsjen ble servert hjemme hos familien hans, mer personlig kan det ikke bli. Mammaen hans stod for matlaging og vi vet hva det betyr, her går man ikke sultne fra bordet.
Siste stopp denne dagen var en naturseverdighet, et flott fossefall, kunstig sådan, men er Europas høyeste med 165 meter. Dette fossefallet, som er en av sør-Umbrias viktigste severdighet, har spesielle tider man kan nyte dette fossefallet, så det viktig å sjekke ut på forhånd når fossen «skrus på», slik at man ikke går glipp av det.
Jeg holdt nesten på å glemme et av de viktigste besøkene denne dagen, områdets eneste vinprodusent! Her fikk vi en omvisning i den ekstremt rustikke vinkjelleren hvor blant annet tre terrakotta vintønner stod. Denne produsenten, Francesco, er en fremadstormende ung herremann som står på og ønsker å gjenskape de gamle tradisjonene. Han kunne ikke et ord engelsk men hva etter hva han hadde organisert så trenger man ikke mange ord. Vinsmaking blant vinranker. Denne opplevelsen med denne rustikke «trattoria» duken blant vinranker, var noe som virkelig gikk inn i hjertet og er fremdeles der. Dette minne dukker støtt og stadig opp igjen med et smil om munnen.

Vinsmaking blant vinranker Umbria

Vår nest siste dag sitter kanskje best i minne. På timeplanen stod nemlig Norcia med sine håndsverkbutikker og kjøtt og skinkebutikker og samt andre spennende besøk. I Norcia gikk vi litt rundt og koste oss, en koselig by som dessverre etter jordskjelvet året etter fikk store deler ødelagt. Blant annet kirken midt i byen ble destruert og byen samt andre byer i området ble sperret av for adkomst.
Denne samme dagen besøkte vi også et hamp museum hvor vi fikk se hvordan de brukt hamp før i tiden. En aperitif var nå på tide og vi ble servert øl laget av hamp, noe spesielt men godt.

Disse dagene i Umbria var innholdsrike og interessante, og et minne for livet. Umbria er en region vi elsker å jobbe med fordi den er rik på tradisjoner, historie, matkultur og autentiske opplevelser.

Det er viktig å understreke at vi jobber kun med lokale og mindre turistifiserte områder, så langt det lar seg gjøre. På stedet bruker vi også lokale guider som kjenner historien. Som jeg skrev i begynnelsen så vil jeg beskrive Umbria for de personene som ønsker å oppleve det litt uten om det vanlige med besøk som betegnes som autentiske og idylliske.

 

Fossefall i Umbria[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]